De positieve aspecten van Yoga op de gezondheid

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om aan Yoga te doen. Sommige doen het misschien omdat ze gezellig samen willen zijn met andere mensen. Andere doen het omdat het erg ontspannend is. Natuurlijk kan het ook een combinatie zijn van de bovenstaande twee. Wat je motivatie ook is, voor iedereen geldt dat Yoga een positief effect heeft op de gezondheid. Voor sommige is dit een reden om te gaan beginnen, voor anderen is het alleen mooi meegenomen. In dit artikel lees je hoe Yoga bijdraagt aan een betere gezondheid, en waarom het voor jou misschien wel het overwegen waard is.

1. Yoga helpt je beter te slapen

In de hedendaagse maatschappij is er heel veel afleiding en zijn er talloze prikkels en stimulaties. Dit kan aan de ene kant leuk zijn, maar aan de andere kant kan het ook leiden tot veel stress en is het hierdoor moeilijk om tot rust te komen. Wanneer je veel aan je hoofd hebt en met heel veel bezig bent zal je moelijker in slaap komen en zal je ook minder goed slapen. Yoga kan je doen kalmeren, en laten ontspannen. Hierdoor kan je dingen loslaten, wat leidt tot een betere gemoedstoestand en waardoor je beter slaapt.

2. Yoga maakt je een stuk flexibeler

Wanneer je veel Yoga doet zal je lichaam een stuk flexibeler worden. Hiermee wordt bedoelt dat je veel leniger zal worden. Dit heeft de nodige voordelen. Je zal hierdoor bijvoorbeeld minder snel blessures oplopen. Je verrekt bij een onverwachte beweging minder snel wat, aangezien je spieren soepeler zijn en bepaalde krachten beter kunnen opvangen. Op oudere leeftijd voorkomt het (of vermindert het) ook dat je stram bent en moeite hebt met dagelijkse bezigheden waar bij je moet bukken of je moet strekken zoals het strikken van je veter bijvoorbeeld. 

3. Versterk je spieren

Wanneer je het hebt over het versterken van de spieren dan denk je al gauw aan Arnold Schwarzenegger die in de sportschool tekeer gaat. Er zijn echter veel meer methodes die bijdragen aan het versterken van de spieren, Yoga is er hier een van. Sommige posities moet je minutenlang vasthouden, waardoor de spieren getraind worden. Sterke spieren hebben vele voordelen, niet alleen heb je minder moeite om je zware boodschappentassen naar huis te sjouwen, je krijgt ook minder snel last van bijvoorbeeld rugklachten.

4. Het zorgt voor een betere lichaamshouding

Een ander probleem wat (deels) veroorzaakt wordt door onze hedendaagse maatschappij is een slechte houding. De meeste mensen zitten de hele dag op een stoel, in de klas of op kantoor. Zitten is sowieso slecht, maar velen zitten ook nog eens op een verkeerde manier. Dit leidt op de lange termijn tot een verkeerde houding. Dit ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, het kan ook tot gezondheidsklachten leiden. Een veel voorkomende klacht waar veel mensen last van hebben is bijvoorbeeld rugpijn. Door Yoga ontwikkel je je spieren waardoor je vanzelf een betere houding krijgt, maar je wordt je ook meer bewust van je lichaam en hoe jij je voortbeweegt. Zo is het makkelijker om bewust te worden van onnatuurlijke houdingen en hier van af te komen.

5. Krijg sterkere botten

Yoga helpt niet alleen bij het verkrijgen van sterkere spieren. Het is ook heel behulpzaam wanneer je sterkere botten wilt krijgen. Hoe gaat dit in zijn werk? Doormiddel van het vasthouden van bepaalde Yoga houdingen worden je botten versterkt. Op deze wijze heb je minder kans op vervelende aandoeningen zoals osteoporose.

6. Yoga zorgt voor een betere zuurstofopname

Bij het beoefenen van Yoga wordt veel nadruk gelegd op het juist in en uit ademen. Wanneer jij deze technieken goed beheerst, wordt je ademhaling beter en zal je meer zuurstof binnenkrijgen, je gebruikt namelijk de volledige capaciteit van je longen. Je zuurstofopname wordt eveneens efficiënter. Waarom is dit zo gezond? Voor haast elke functie die je lichaam vervult is het van het grootste belang om genoeg zuurstof te hebben. Om een voorbeeld te nemen. Voor een goede dosis energie op een dag hebben je cellen veel zuurstof nodig. Met hulp van Yoga krijg je een betere ademhaling wat leidt tot meer zuurstof waardoor je dus meer energie hebt.

7. Een betere bloedcirculatie 

Het beoefenen van Yoga zorgt eveneens voor een betere bloedcirculatie. Dit komt aan de ene kant omdat je je fysiek inspant, aan de andere kant heeft het met de vorm van de houdingen te maken. Om een voorbeeld te geven. Wanneer jij bijvoorbeeld je benen in de lucht houdt, zal dit ervoor zorgen dat de bloedcirculatie in je benen verbetert. Dit is om tal van redenen goed. Om wat te noemen: deze oefening voorkomt (of verminderd) dat je last hebt van vermoeide benen en/of opgezwollen voeten.

Yoga houdingen houden regelmatig in dat jij je lichaam gedraaid moet houden. Op deze manier worden je organen licht gemasseerd door je torso. Dit bevordert de bloedomloop in deze vitale organen, wat erg gezond is.

8. De afvalstoffen in je lichaam worden goed afgevoerd met behulp van Yoga

Een andere bijkomend voordeel van Yoga oefeningen is dat het helpt bij ‘detoxen’. Dit is een moderne term en betekent eigenlijk het ontgiften van je lichaam. Iedereen heeft bepaalde afvalstoffen in zijn of haar lichaam, door de hedendaagse voedingspatronen wordt dit nog verergerd. Op de lange termijn kan het gezondheidsklachten opleveren wanneer je veel van deze afvalstoffen in je lichaam hebt. Omdat je bij Yoga voortdurend je lichaam draait worden je organen licht gemasseerd, hierdoor komen afvalstoffen vrij en wordt je lichaam gereinigd.

9. Yoga helpt je bij het verwerken van emotionele problemen

De oude oosterse wijsgeren benoemden het al, geest en lichaam zijn met elkaar verbonden. Dat betekent dat stress en negatieve emoties tot fysieke klachten kunnen leiden. Andersom kan een goede fysieke gezondheid bijdragen aan het verwerken van emotionele problemen. Yoga helpt je bijvoorbeeld ontspannen, en wekt meer energie op. Zo is het een stuk makkelijker om oud zeer te verwerken, en een frisse geest te verkrijgen.

Na het lezen van deze tekst heb je een goed beeld gekregen van de positieve gezondheidseffecten van Yoga.