De mooiste kloosters ter wereld
Kloosters zijn plaatsen waar mensen zich terugtrekken om God te kunnen vinden. Haast alle religies in de wereld hebben heilige plaatsen, waar mensen wonen in een poging om dichterbij God te komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Christendom, maar ook voor het Boeddhisme.
In dit soort plaatsen is spiritualiteit heel belangrijk. De bewoners van kloosters en tempels hebben hun hele leven gewijd aan het ontwikkelen van hun geest en ziel. Hun hele leven staat in dienst van God. Voor zowel mensen die een bekende religie aanhangen, maar ook voor mensen die er alternatieve geloofswijze op na houden, zijn deze klooster spectaculair om te zien.
Ze zien er prachtig uit, maar ze ademen ook een bepaalde sfeer uit. Wanneer je in aanraking komt met deze kloosters, dan kun je de spiritualiteit voelen. Deze gebouwen zijn gebouwd, niet vanwege het ego van de ontwerper, of vanwege materialistische motivaties, maar om God en/of het universum te dienen.
Het is dus voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit een goed idee om een keer een bezoekje te brengen aan een van deze prachtige kloosters. Het zal je zeker imponeren en inspireren! Veel van de landen waar deze kloosters zich vinden hebben ook een hele grote spirituele traditie. Neem Thailand bijvoorbeeld. Overal in dit land zijn er prachtige kloosters en tempeltjes te vinden. Een echte aanrader voor een vakantie.
Holenklooster (Oekraïne)
Het holenklooster in Oekraïne is schitterend. Dit komt met name door de ronde gouden daken. Dit gebouw is een heel belangrijk religieus centra van de Russisch-Orthodoxe kerk. Het heeft een duidelijke oosterse uitstraling. Het doet qua architectuur in de verte zelf een beetje denken aan een moskee vanwege de grote koepels.
Dit klooster werd al in 1051 gesticht. De monniken Antonius en Theodosius waren de verantwoordelijken. Onder het klooster bevindt zich een heel uitgebreid gangenstelsel. De monniken die in het klooster leven worden hier begraven. Omdat de tunnels zo’n lage temperatuur hebben veranderen ze in een soort van mummie. Het gangenstelsel heeft talloze tunnels. Het geheel is zo’n 30 kilometer groot! Een deel van het klooster is toegankelijk voor toeristen.
Meteora klooster (Griekenland)
Griekenland is een populaire vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Je kunt ervoor kiezen om de hele nacht op het strand te liggen bakken. Echter, wanneer jij ook geïnteresseerd bent in de cultuur en geschiedenis van het land dan valt er veel meer te zien.
Natuurlijk zijn er talloze overblijfselen uit de oudheid, zoals het Parthenon. Ook het Orakel van Delphi is zeker het bezoeken waard. In de Oudheid was spiritualiteit een stuk bekender en meer geaccepteerd. Het Orakel van Delphi was wereldberoemd. Mensen van over de hele wereld gingen hier naartoe voor adviezen.
Door de introductie van het Christendom ging deze spiritualiteit voor een deel verloren. Echter, in de kloosters van de Grieks-orthodoxe kerk was dit nog wel degelijk aanwezig. Veel van deze kloosters werden op hoge rotspilaren gebouwd (van zo’n 400 meter). Deze kloosters worden Meteora genoemd. Ze zijn heel erg indrukwekkend. Ze verheven zich boven het landschap, net als God boven de wereld.
De rotsen waar ze op zijn gebouwd zijn door de eeuwen heen verweerd geraakt door water- en winderosie. Dit maakt ze nog mooier. Deze kloosters werden in de 15de eeuw gesticht door Dometius. Helaas werd de schatkamer ten tijde van de Tweede Wereldoorlog leeggeroofd door de Duitsers. Echter, de gebouwen staan nog steeds overeind en zijn nog steeds te bezichtigen.
Taung Kalat (Myanmar)
In Myanmar heb je ook hele mooie tempeltjes en kloosters. Een van de hoogtepunten is Taung Kalat, het ligt op de berg Popa. Dit was vroeger een vulkaan. Het staat bekend als een van de centra van het boeddhisme. Het is een hele klim om bovenaan de berg te arriveren. Het zijn wel 777 trappen die je moet beklimmen.
Dit klooster is niet alleen van boeddhistische aard. De Birmezen vereren hier ook de ‘nats’, dit zijn geesten die ook een belangrijke rol spelen in de levensovertuiging van dit land. In het klooster worden 37 van de belangrijkste geesten afgebeeld. Ze worden hier ook vereerd.
Rilaklooster (Bulgarije)
Dit klooster bestaat al eeuwenlang. Het werd in de 10de eeuw gebouwd. Het is een symbool van de Slavische onderdrukking door de Turken. Het werd gesticht door een kluizenaar die naar het ontoegankelijke Rilagebergte ging. Tegenwoordig is het een bedevaartsoord voor talloze pelgrims die zijn graf willen bezoeken. Het klooster ligt 1147 meter hoog. Je hebt dus een spectaculair uitzicht. Ook het klooster zelf is indrukwekkend. Alle gebouwen zijn voorzien van mooie versieringen in de vorm van streepjes.
Xuankong tempel (China)
Deze tempel staat bekend als het hangende klooster. Het is namelijk gebouwd tegen een steile rotswand van 75 meter hoog. Het lijkt net alsof het gebouw aan de rots hangt. In werkelijkheid leunt het op palen die op de rotswand vlak daaronder zijn gebouwd.
Het gebouw is al 1500 jaar oud. Dit gegeven in combinatie met de wat krakkemikkelig ogende constructie zorgt ervoor dat het wel heel spannend is om op de tempel te lopen. Het bijzondere aan dit klooster is dat het een combinatie is van de drie belangrijke Chinese religies: het boeddhisme, het confucianisme en het taoïsme.
Prasat Sut Ja-Tum (Thailand)
Dit klooster staat bekend onder de naam ‘klooster van de waarheid’. In tegenstelling van veel van de andere kloosters in dit lijstje, is dit gebouw pas onlangs gebouwd. De bouw begon in de jaren 80 en is nog steeds niet afgerond. De miljonair Lek Viriyaphant heeft het bekostigd.
Het bijzondere aan dit gebouw is dat het volledig uit hout bestaat. Er zijn zelfs geen metalen nagels gebruikt. Het wordt geschat dat het hout 600 jaar meegaat. De tempel is een cultureel en religieus centrum. Het complex bestaat uit vier vleugels. Elke vleugel is aan religieuze iconen uit een bepaald land gewijd.
Het gebouw is gebaseerd op Hindoeïstische en Boeddhistische tradities. Het hoogste punt van de toren is zo’n 105 meter hoog. Er zijn vele sculpturen te zien. Er wordt geschat dat het bouwwerk in 1925 af is. Toch is het voor een deel al toegankelijk voor toeristen.